9 Jenis Asid Amino Perlu Hanya Dalam 1 Bekas ESP Shaklee

Salam semua,

Ada orang tanya mama fas…apa yang special sangat dengan ESP Shaklee ni. Banyak sangat orang dok minum. Bila ditanya, minum air soya ja pun. Haa…jadi mama fas nak sambung cerita sikit tentang ESP Shaklee. Semuanya kerana, terdapat 9 jenis asid amino perlu ada dalam 1 bekas ESP Shaklee.

 

 
Haish….Apa pula asid amino perlu ni? Macam dalam kelas Biologi pulak…hehehe…

 

 

‘ Asid amino perlu adalah asid amino yang sangat diperlukan oleh tubuh tetapi tidak dapat dihasilkan oleh tubuh.’

 

 

Protein terdiri daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

 

 

Terdapat asid amino tertentu yang boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh kita. Ini dikenali sebagai asid-amino tak perlu.
Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan hanya boleh diperoleh dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino perlu.

 

 

9 asid amino perlu dalam 1 bekas ESP Shaklee

 

 

‘ Dalam satu bekas ESP Shaklee telah tersedia lengkap kesemua asid-amino perlu tersebut ‘

 

 

Apa Fungsi 9 Asid Amino Perlu ini ?

Sukatan setiap asid amino ini sudah ditentukan. Mari kita lihat satu persatu fungsinya.

 

 

1. Histidine (340mg) –

 

Dianggap sebagai metalloprotein iaitu asid amino yang menghalang tisu dari kerosakan akibat bahan logam zat besi dan kuprum dalam darah. Meningkatkan tahap penyerapan kalsium serta mengawal diarrhea atau cirit-birit.

 

 

 

2. Isoleucine (630mg) –

 

Membantu mengawal gula dalam darah untuk sintesis hemoglobin bagi menghasilkan tenaga.

 

Ia turut membantu dalam proses merawat dan menyembuhkan tisu otot yang cedera dan menggalakkan pembekuan darah pada bahagian yang cedera dan luka.

 

Sangat penting terutama bagi para atlet dan ahli bina badan kerana fungsi utama Isoleucine dalam tubuh manusia adalah meningkatkan tenaga dan membantu tubuh cepat pulih akibat dari sebarang aktiviti fizikal yang keterlaluan.

 

Kekurangan Isoleucine menimbulkan gejala seperti mereka yang mengalami hipoglisemia, mungkin mengalami sakit kepala, pening, lesu, tertekan, keliru dan mudah marah3. Leucine (1160mg) –

Berfungsi meningkatkan jisim otot dan membantu memulihkan otot selepas senaman. Ia juga membantu untuk mengawal gula dalam darah untuk sintesis hemoglobin bagi menghasilkan tenaga.

 

 

 

4. Lysine (890mg) –

 

Bertindak dalam melakukan sintesis karnitin yang bertanggungjawab dalam menukarkan asid lemak kepada tenaga dan membantu menurunkan paras kolestrol.

 

Lysine membantu dalam penyerapan kalsium dan berperanan dalam pembentukan kolagen, iaitu antara bahan penting bagi tulang, tisu penyambung termasuk kulit, tendon dan rawan.

 

Ia juga berperanan menghasilkan hormon, antibodi dan enzim di dalam tubuh badan.

 

Jika kita kekurangan Lysine kita mungkin mengalami simptom seperti letih, loya, pening, hilang selera makan, rungsing dan mata merah

 

 

 

5. Methionine (180mg) –

 

Menghasilkan sulfur untuk proses metabolisme normal tubuh badan. Melakukan sintesis hemoglobin dan glutathione untuk melawan radikal bebas.

 

 

 

6. Threonine (520mg) –

 

Asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan asid amino lain bagi membantu penghasilan kolagen dan ia juga membantu dalam menghasilkan antibodi dalam tubuh badan.

 

 

 

7. Phenylalanine (720mg) –

 

Terdiri daripada 3 jenis:

 

D-Phenylalanine, L-Phenylalanine dan DL-Phenylalanine. Berfungsi merangsang penghasilan hormon catecholamine yang bertindak mengawal sistem saraf pusat dan saraf peripheral

 

 

 

8. Tryptophan (180mg) –

 

Tubuh memerlukan Trytophan untuk menghasilkan niacin dan serotinin.

 

Trytophan juga merupakan asid amino terbesar yang berkait rapat dengan hormon serotonin dan melatonin yang sangat membantu dalam mengawal perasaan dan aktiviti tidur.

 

Di samping itu, dalam pada memastikan diet yang mengandungi  trytophan ditukarkan kepada niacin, asid amino trytophan sangat memerlukan Iron, vitamin B6 dan Riboflavin dalam jumlah yang mencukupi.

 

 

 

9. Valine (650mg) –

 

Penting untuk metabolisma otot dan membaik pulih tisu rosak.

 

 

 

Haaa…dah tau kan betapa pentingnya asid amino perlu ni pada tubuh kita. Jadi, jangan abaikan kepentingannya.

 

 

Hanya  ESP Shaklee saja yang PASTI 100% SEMULAJADI, 100% LENGKAP, 100% dari sumber Soya NON-GMO dan 100% HALAL.

 

 

Boleh hubungi dengan mama fas untuk mendapatkan konsultasi secara berterusan.

 

Hubungi Pengedar Shaklee Kedah, Jitra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
ˆ