B Complex Shaklee : Vitamin B Lengkap Dengan Asid Folik

B Complex Shaklee

Mafas harini nak share tentang B Complex Shaklee yang sangat-sangat spesial. Kenapa? Sebab B Complex Shaklee ni ada semua 8 jenis vitamin B tau..Cer uolls yang prihatin cari-cari tengok kalau ada B Complex di pasaran yang ada kesemua 8 jenis vitamin B. Kebanyakanya menjual vitamin B secara berasingan. Kalau anda ada masalah kesihatan tertentu, anda perlu membeli  vitamin b secara berasingan mengikut keperluan. Tapi, vitamin B Complex Shaklee, lengkap kesemuanya.  Sebagai contoh, Biotin adalah satu komponen vitamin B dan ianya sangat mahal. Sebab itulah Biotin sahaja jika ada dijual dalam pasaran harganya mahal. Jadi, pilihan TERBAIK yang anda ada hanyalah B Complex Shaklee pada harga yang berpatutan dengan KUALITI PREMIUM.

 

B Complex Shaklee

 

Selain tu, tablet B Complex Shaklee turut mengandungi  Asid Folik pada kadar yang digariskan oleh WHO dan USRDA.

 

 

Apakah B Complex Shaklee?

B Complex Shaklee adalah sekumpulan mikronutrien yang ada struktur molekul yang sama tapi mempunyai tugasan berbeza namun saling memerlukan antara satu sama lain. Ia merupakan sumber vitamin larut air yang sangat-sangat diperlukan oleh tubuh kita sebagai manusia setiap hari. Namun, vitamin-vitamin B ini badan manusia tidak dapat hasilkan dan perlu diambil melalui makanan atau melalui vitamin yang semulajadi..

 

 

Pengambilan vitamin B secukupnya dengan lengkap menjamin tumbesaran yang normal, meningkatkan sistem imun dan mencegah jangkitan penyakit serta memastikan tahap kesihatan berada pada tahap yang  memuaskan.

 

DIPERAKUI OLEH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Ya, B Complex Shaklee diperakui oleh KKM sebab itulah B Complex Shaklee dimansuhkan dan dikecualikan dari GST malah disenaraikan sebagai National Essential List Medicine. Jika B Complex Shaklee ni hanyalah propa semata masakan KKM terima sebagai NELM.. J

 

 

Manfaat Vitamin B Kepada Kesihatan Manusia

 

Jom kita lihat satu-persatu. Lepas ni bolehla anda telan B Complex Shaklee ja ya… terutamanya mommies yang ada anak kecik, anak ramai…lagi la kena telan B Complex ni…kasi hilang stress… 🙂

 

 

Vitamin B1 – Thiamine

  • Penting untuk membantu perkembangan fizikal dan mental yang sempurna
  • Vitamin ini membantu  proses menukarkan karbohidrat kepada tenaga
  • Jadikan mood lebih baik
  • Lebih fokus

 

Sumber

 

  • B1 boleh diperoleh dari gandum, kacang pis, kumpulan kekacang, ikan dan daging.

 

Kekurangan

  • Boleh menyebabkan keletihan, lesu dan hilang selera makan. Adakalanya kekurangan B1 boleh menyebabkan gangguan mental dan emosi.

 

 

 

Vitamin B2 – Riboflavin

  • Vitamin ini bekerjasama dengan enzim untuk menukarkan lemak, protein, karbohidrat kepada tenaga
  • Sensitive kepada cahaya matahari dan susu
  • Perlu dalam meningkatkan system imuniti
  • Riboflavin membantu mengurangkan keletihan mata dan penting untuk pencegahan dan rawatan katarak.
  • Memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan rambut, menghapuskan kelumumur, membantu penyerapan zat besi dan vitamin B6
  • Sangat penting untuk isu kewanitaan, bagus untuk pembentukan telur yang sihat

 

Sumber

  • Makanan yang kaya B2 ialah keju,putih telur,ikan, daging,susu,asparagus,avocado,kobis bunga,rumpai laut , sayuran berdaun hijau,kulat ,kacang dan selada air.

 

Kekurangan

  • Menyebabkan keletihan, lemah badan
  • Lemah daya penglihatan, terlalu sensitive pada cahaya dan menjadikannya berair, mata senang gatal
  • Rambut gugur
  • Mudah dapat ulser
  • Mudah moody ketika PMS

 

 

 

Vitamin B3 – Niasin

  • Diperlukan untuk system saraf dan penghasilan hormone seks

 

Sumber

  • Boleh didapati dari hati lembu, ragi yang ditapai, kobis bunga, lobak merah, keju, tepung jagung, kurma, telur, ikan, susu, kacang tanah , ubi kentang, tomato, gandum dan hasil gandum.

 

Kekurangan

  • Risiko mati pucuk
  • Mudah sentap dsb

 

 

 

Vitamin B5 – Asid Panthothenic

  • Vitamin yang dikenali sebagai anti-stress
  • Diperlukan oleh semua sel dalam badan
  • Tingkatkan stamina
  • Kurangkan stress
  • Menyihatkan rambut
  • Pastikan system imun yang sihat
  • Kurangkan migrain

 

Sumber

  • Sumber utama asid pantothenic ialah daging lembu, telur, sayuran segar ,hati ,kekacang, ikan laut dan gandum.

 

Kekurangan

  • Boleh menyebabkan keletihan, lemah badan
  • Sakit kepala, migraine, pening
  • Muntah-muntah, mabuk darat/laut
  • Lemah daya tahan terhadap jangkitan saluran pernafasan
  • Kejang otot.
  • Senggugut

 

 

Vitamin B6 – Pyridoxin

  • Banyak terlibat pada kesihatan wanita dan system seksual
  • Stabilkan hormone seksual
  • Kurangkan water retention/ sembab
  • Agar sistem saraf dan otak dapat berfungsi dengan normal.

 

Sumber

  • Lobak merah, ayam, telur, ikan, daging, kacang pis, bayam, biji bunga matahari dan walnut.
  • Sumber lain kaya dengan pyridoxine termasukla avocado, pisang, kubis bunga, beras perang dan bijirin.

 

Kekurangan

  • Boleh menyebabkan keletihan, lesu
  • Rasa tertekan
  • Mengalami penyakit kulit, mudah naik jerawat
  • Anemia masa mengandung
  • tangan rasa menyucuk2
  • Krem kaki
  • Migraine rasa nak muntah

 

 

Vitamin B9 – Asid Folik

  • Bekerjasama dengan B12 untuk pertumbuhan rambut, kulit sel darah dan sebagainya
  • Penting untuk wanita terutamanya ibu mengandung
  • Kurangkan tekanan
  • Kurangkan anemia
  • Sangat penting dalam isu kesuburan sebab asid folik sangat penting untuk membentuk telur yang sihat

 

Sumber

  • Asid folik banyak terdapat dalam sayur-sayuran hijau, susu dan produk tenusu.

 

Kekurangan

  • Boleh menyebabkan anemia
  • Tumbesaran terganggu

 

 

 

Biotin

  • Merupakan co-enzim, bekerjasama dengan
  • Penting untuk metabolism lemak
  • Kurangkan keputihan

 

Kekurangan

  • Menyebabkan masalah keguguran rambut, beruban, kelumumur
  • Masalah kulit, kulit bersisik, jerawat,ekzema
  • Keputihan

 

 

 

Vitamin B12 – Cobalamin

  • Spesifik dalam mengawal selera

 

Sumber

  • Sumber semulajadi adalah ikan, susu dan produk tenusu, telur, daging dan ayam.

 

Kekurangan

  • Badan lesu
  • Sakit mulut (mulut merekah), sakit lidah (glossitis), nafas berbau
  • Anemia
  • Gangguan mental serta emosi.

 

 

 

Cara paling senang untuk anda dapatkan kesemua khasiat lengkap Vitamin B adalah dengan menelan B Complex Shaklee ja…hihi

 

 

 

7 PERBEZAAN B COMPLEX SHAKLEE

  • Semulajadi, Natural
  • Lengkap semua 8 vitamin B
  • 100% Biotin dan Asid Folik ikut garis USRDA
  • Larut dengan pantas
  • Halal
  • Larut dengan cepat
  • Halal

 

 

#superstarzfamily

#buildbyme

 

 

Nak dapatkan B Complex Shaklee  boleh hubungi MaFas.

 

pengedar shaklee Jitra, pengedar shaklee alor setar

 

Atau nak beli sendiri direct Shaklee, boleh klik di bawah.

 

beli-shaklee-online-terus-dari-hq-shaklee

 

Kalau nak daftar ahli pun boleh

join shaklee now,daftar ahli shaklee online,daftar ahli shaklee sekarang,pengedar shaklee kedah,pengedar shaklee jitra,pengedar shaklee alor setar,Vivix,Set Berpantang Shaklee,Set mengandung Shaklee, beli shaklee online, cara beli shaklee online 2016

 

6 Comments to B Complex Shaklee : Vitamin B Lengkap Dengan Asid Folik

  1. yantie says:

    Bestnya

  2. Munirah says:

    Cantik luar dalam dengan b complex shaklee!

  3. Fatyn says:

    B-Complex adalah vitamin yang wajib kita ambil setiap hari sebab dunia hari ni banyak terdedah kepada pencemaran,tekanan & sebagainya.

  4. Nina Farhana says:

    kene konsisten amalkan BComplex ni bukan time pregnant je hihi
    Nina Farhana recently posted…B-Complex Shaklee : Vitamin B Lengkap Dengan Asid FolikMy Profile

  5. suria_combi says:

    kalau letih2 makan vitami B bagus kan. nanti dah tak lemau

  6. Eh bestnya b complex ni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
ˆ